Första dygnen med er nyfödda bebis

De första dygnen är översvämmande av känslor och är startskottet på ett helt nytt liv. Det kan både vara lyckligt och läskigt. Oftast spenderar ni det första dygnet på BB där ni kan få hjälp och stöd.


NyföddaPå BB – i en till tre dagar

De första dygnen spenderas oftast på BB, där ni stannar i ungefär en till tre dagar. Om du redan har fött barn en gång får du åka hem efter ett dygn. De som föder med kejsarsnitt eller förstföderskor får oftast stanna lite längre.

Vissa väljer dock att åka hem bara några timmar efter förlossningen. Så kallad tidig hemgång om graviditeten varit okomplicerad. I dessa fall kommer oftast en barnmorska på besök i ert hem alternativt att ni besöker sjukhuset för återbesök några dagar senare.

Det finns även möjlighet att stanna längre, även fast förlossningen varit okomplicerad, på ett så kallat patienthotell eller Familje-bb som det också heter. Där får ni hjälp, råd och stöd av en barnmorska när ni så vill.

Amningen – råmjölken är särskilt viktig

Ibland hinner inte amningen komma igång på BB. I dessa fall får ni återvända till sjukhuset.

Den första mjölken kallas för råmjölk och är väldigt viktig för barnet. Råmjölk innehåller vitaminer, mineraler, proteiner och antikroppar. Den har en gulaktig ton.

Efter några dagar blir mjölken som vanligt och den kommer också att öka i mängd. Om barnet får amma när det vill så kommer mjölkproduktionen att dra igång snabbare.

Ha barnet hud mot hud

Försök att ligga hud mot hud med ert barn. Både för mamman och för pappan. På detta sätt skapar ni närhet och kontakt med varandra.

Första bajset kallas för barnbeck

Barnet brukar bajsa och kissa redan under sitt första dygn. Det första bajset är grön-svart, segt och kallas för barnbeck. Detta pågår under de första tre-fyra dagarna. Att bajset ser ut så beror på att bajset är fullt av slaggprodukter som har samlats i tarmarna under fostertiden. Efter fem dagar brukar bajset bli ljusare och har ändrat färg till gul.

Om bajset är mer grönt än gult så kan detta bero på att barnet inte fått i sig tillräckligt av den mjölk som kommer sist under en amning. Denna är fetare och näringsrikare. Låt då barnet suga längre på ett och samma bröst.

Nyfödda sover mycket och oregelbundet

Nyfödda barn sover väldigt mycket – när de inte kissar, bajsar eller äter. Det är oftast hunger som styr om barnet är vaket eller inte. De flesta barn äter och sover ganska oregelbundet i början.

Oregelbunden andning, hicka och nysningar

Eftersom barnet inte är van att andas så kan passagen i näsan vara trång. Detta kan låta som att barnet är förkylt och göra så att barnet andas lite oregelbundet, men är alltså helt normalt. Hicka och nysningar är också vanlig.