Nyfödda kan se lite konstiga ut

Nyfödda bebisar kan se lite konstiga ut. Stora huvuden, ingen hals, skrynkliga och röda. Nyfödda har även en mjuk del uppe på huvudet som kallas för fontanellen. Där har skallbenet inte vuxit ihop för att bebisen lättare ska kunna pressas ut genom förlossningskanalen.


Skillnad efter kejsarsnitt och vaginal förlossning

Nyfödda bebisar”Finare” vid kejsarsnitt

Barn som föds genom kejsarsnitt är ofta mycket ”finare” än de som föds genom vaginal förlossning där huvudet kan bli spetsigt ett tag efteråt.

Lite mer svullen efter vaginal förlossning

Efter förlossningen kan den nyfödda bebisens könsdelar vara svullna på grund av allt extra könshormon som kvinnan utsöndrat innan och under förlossningen. Den nyfödda kan även ha lite svullna ögon och se svullen ut i ansiktet.

Händer och fötter är till en början blåaktiga, men det lägger sig efter några timmar. Allt detta är helt normalt, det tar på krafterna att i genomsnitt 12 timmar pressas fram genom en trång kanal.

Fontanellen är känsligt i 18 månader

Fontanellen sitter på ovansidan av huvudet. Fontanellen är det ”hål” där hjärnan inte har något skydd av ben.

Hjärnan skyddas av sex platta ben och när vi föds sitter dessa lösa. Det tar ungefär 18 månader för benen och därmed fontanellen att läka ihop. Innan det läkt ihop är det ett känsligt område.

Huden har skyddande vitt fett på sig

Huden hos nyfödda varierar lite beroende på om de är tidigt, normalt eller sent födda. Vid en för tidig förlossning är de nyfödda bebisarnas hud mycket tunn och täckt av ett vitt fett som skyddat huden mot fostervattnet i magen. Fettet som finns på bebisens hud kallas för vernix.

Om bebisen föds när graviditeten är fullt gången eller överburen minskar fettet på huden, men kan finnas kvar i vecken på huden. För tidigt födda bebisar kan även vara helt ludna på kroppen som även detta försvinner när graviditeten är fullt gången.

I ansiktet kan den nyfödda ha som små vita prickar, inte större än ett knappnålshuvud. Dessa kallas för milier och försvinner även de efter en tid.

Håret – mycket eller ingenting alls

Hårfärgen på den nyfödda kan vara väldigt svårt att förutse. Vissa bebisar föds med mycket hår och andra inget alls.

Vilken hårfärg barnet kommer få är inget som syns när bebisen är nyfödd. Hårfärgen kommer både från mammans och pappans gener. Hårfärgen kan även komma från tidigare generationer.

Är båda föräldrarna exempelvis mörkhåriga är det därför inte helt omöjligt att barnet kan få blont eller rött hår om det ligger i generna.

Ögonfärgen förändras

Alla bebisar föds med en viss ögonfärg beroende på etnicitet.

Ögonfärgen förändras sedan med tiden för att antingen förbli den ursprungliga färgen (som oftast är blå, bruna eller svarta) eller byta färg till gröna, gråa, bruna eller svarta).