Varför skriker mitt barn?

Det enklaste sättet att trösta vid skrik är att ge bröstet. Bröstet ger både mat och närhet. Ibland går dock inte skriken att trösta, då gäller det att bara acceptera detta och trösta i den mån det går. Regelbundna skrik i flera timmar kan bero på magont så som vid kolik eller mjölkallergi.


Skriken handlar oftast om mat och närhet

varför skriker mitt barn?Alla barn skriker, det är deras sätt att kommunicera och visa att de vill ha något eller att de inte mår bra.

Efter ett tag kommer du att lära dig vad de olika skriken betyder beroende på hur skriket låter och vad klockan är, hur länge sen barnet fick mat med mera. I början handlar skriken ofta om mat eller om närhet.

Enklaste sättet att trösta vid skrik

Första åtgärd när ditt barn skriker är att ge det bröstet. Bröstet ger mat, lugnt, närhet och trygghet. Om ditt barn inte ammas så kan det hjälpa att ge flaska eller att vara i famnen, bli buren eller vyssjad.

När skriken inte går att trösta

Ibland kan vissa skrik vara svåra att trösta. Om det inte går att trösta barnet kan det vara väldigt frustrerande men du får bara acceptera att det inte alltid går att trösta. Fortsätt bara att finnas nära och att fortsätta trösta så gott det går.

Magont och gaser i magen

Om barnet inte slutar skrika trots att det inte är trött, inte blev rädd för något, inte är hungrig, inte har blöt blöja eller inte slutar skrika när det får närhet så kan det vara så att barnet har gaser och ont i magen.

Det är väldigt vanligt att spädbarn får mycket gaser då deras tarmsystem inte är helt utvecklat än. Gaser är inte farligt men kan göra ont.

Kolik

Om barnet skriker i flera timmar, regelbundet varje dag, utan att bli tröstat så kan det vara ett tecken på kolik. I dessa fall så börjar skriken oftast på kvällen.

Om magen bullrar av gaser och barnet drar sina knän mot magen så kan även detta vara tecken på kolik. Kontakta då din barnavårdscentral. Ibland kan kolik förväxlas med mjölkallergi så det är viktigt att även kontrollera detta.